2008

I den Sydøstjyske Region har vi har i en håndfuld år holdt en årlig håndbrygsmagning. Vi har udviklet konceptet og i dag står det er det en åben konkurrence med gode præmier. I år foregik det i Kolding i "baghuset" til You'll Never Walk Alone.

Der var tilmeldt 12 øl i to klasser, men desværre kom der afbud fra de 3. Nå men vi mente at 9 øl er vel også nok til en hyggelig eftermiddag. Det viste sig at være rigtigt. Vi startede kl 14:00 og kom faktisk i gang i god tid. Vi startede i den lette ende, hvorfter vi fik en kop suppe. Den må have været udmærket, for der var der flere der gerne villle have to gange. Sidste del af smagningen var den tunge, mørkde del.

Som dommere havde vi i år fået hjælp fra:
Jens Rasmussen - øldommer og brygger på Rander Bryghus
Petter Juul - øldommer fra Esbjerg
Jan Chrillesen - øldommer fra Horsens
Per Johnsen - underviser på brygteknikuddannelsenf på AMU Syd

Til dette kompetente panel overlod vi trygt bedømmelsen af klasserne. Efter at have været med til at bedømme sammen med de autoriserede dommere, virkede Per Johnsen meget interesseret i selv at tage uddannelsen.

Personliget er jeg overrasket over at det niveauet stiger hvert år. Det viste sig bl.. a. ved at vinderen af den tunge klasse fik 45 point ud af 50, og det er sjældent at nogen når helt derop. Mit indtryk var at nr 2 og 3 var gode nok til at kunne vinde konkurrencen hvis bare ikke lige at vinderen havde været med denne gang.

  Vinder af klasse 1 - lette lyse: Humleland med Moster Helle´s, Belgisk Wit. Jeg syntes at den var friskere og noget mere interessant end de mest kendte af slagsen.  
Vinder af klasse 2- tunge mørke: Humleland med KakaoBønnen, Porter/Stout Special. Jeg synes at det var de første chokoladestout der ikke er vammel. Den har en rigtig god balance mellem det bitre og det søde.
Nej, det er ikke det samme billede.
Best Of Show: Jan Kristoffersen med Grand Marnier Chrismas Ale, Mørk Stærk Belgisk Ale. Jeg synes at den var lidt for special, men heldigvis mindre gløgg-agtig end mange komercielle julebryg.

De to klassevindere belønnes hver med et gavekort på 500kr til Brygladen, og Best Of Show belønnes med at blive mangfoldiggjort i et bryg på Rander Bryghus.

Vi var flere der morede os over den evige forskel på hvad publikum og dommere bedømmer som det bedste. En af forskellene kan dog tilskrives at dommerne bedømmer i forhold til stilen, og det kan betyde at en smagsmæssigt fremragende øl måske bedømme en smule lavere. Typisk er det at en pilsner eller hvedøl aldrig vil have en chance i en publikumskonkurrence.

Jeg kan kun opfordre folk der ikke har smagt håndbryg til at deltage når det udskænkes. I dag vil man opleve nogle meget kompetente bryggere. Jovist findes der stadig meget skrammel rundt omkring - mit eget bryg er heller ikke kvalitet hver gang - men bryggerne har også fået så meget selvkritik at de ikke tager hvad som helst med til officielle smagninger.

Undervejs blev der duftet, nippet, skålet, snakket, spist og røget.

   
 
 

Præmiesponsorer 2008